tiistai 9. joulukuuta 2014

Puhdas ruoka

Puhdas keittiö.
Kyllä kelpaa kokata, kun keittiö on puhdas. Sellainen pörröisen hygieeninen (kuten Esko Valtaoja sanoisi), jossa rotat eivät pääse juoksemaan pöydillä eivätkä torakat nurkissa. Sivistysmaissa oletetaan - ja aivan aiheellisesti - että ravintoloiden keittiöt on tapana siivota, jotta ruoka pysyy lisäaineettomana (tai ainakin vailla ylimääräisiä inhotuksia). Kehitysmaissa sen sijaan asialla on syytä leuhkia. "Me tiskaamme kaikki astiamme käytön jälkeen!" ja "Tässä ravintolassa kokin apulaiset pesevät säännöllisesti kätensä!" eivät kuulosta niin ihmeelliseltä, ellei ole tottunut Britannian hygienia-asteeseen. Terveys- ja turvallisuussäädökset kyllä kattavat kaikenlaista muutta järjen terveyttä ei saa rahalla kun koululaitos on ajettu OECD maiden pohjakastiin. Mutta mitäs pienistä, kyllä sääntelemätön kapitalismi itsesääntelee ihmisille tarvittavan koulutuksen, kun suuryritysten vain annetaan myydä oppilaille kivasti editoidut oppikirjat ja asentaa mainostäytteiset televisiovastaanottimet (vain opetuskäyttöön) luokkahuoneisiin Ameriikan malliin - pientä korvausta vastaan tietenkin.

Mutta kuinka puhdasta se ruoka tällä saarella sitten oikeastaan onkaan? Ainakin viime vuosien hallitukset ovat halunneet vähentää geenimuunneltujen tuotteiden sääntelyä, jotta rikkaruohomyrkyillä kyllästetyt kasvikset, jotka on kätevästi geenimuunneltu myrkyille immuuneiksi, pääsisivät Britannian ja koko EU:n markkinoille. Joku unohti mainita, että toisin kuin kenties amerikkalaiset, eurooppalaiset eivät ole immuuneja Monsanton kaltaisten firmojen myrkyille (ja näyttäisivät aiheuttavan hiukkasen syöpiä Jenkkilässäkin). Mutta jos firma itse sanoo, että "ei ole näyttöä" ja "tarvittaan lisätutkimuksia", niin onhan sitä toki uskottava. Mikä kumman motiivi Monsantolla muka olisi valehdella tai kertoa muunneltua totuutta? Eiväthän he nyt halua ketään myrkyttää, eiväthän? Eikä se nyt ole niin oleellista, että asia on ollut tiedossa jo vuosikausia, koska brittipoliitikkojen voitelu on perinteisesti jäänyt jälkeen Euroopassa vain Italian vastaavasta.

Mistä sitten saisi puhdasta ruokaa? En tiedä. Jollei olisi talvi, menisin keräämään nokkosia moottoritien varresta. Tai voikukanlehtiä naapurin nurmikolta. Tai ehkä en, ne kun eivät ole saaneet täysiä viittä pistettä hygieniaviranomaisilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jotakin lisättävää?